Péče o pleť

by - 18:16


Dneska přichází na řadu velký souhrnný článek na téma péče o pleť(a mém přístupu k ní) a to na žádost mé kamarádky a první čtenářky blogu Aničky (♥). V žádném případě se nepovažuji za odbornici v oboru, dermatoložku, ani nic podobného, ale řekla bych, že za léta čtení blogů a bojování se stavem vlastní pleti jsem se toho dost naučila, a tyhle moudra ráda nasdílím. Právě pravidelná péče o pleť (AKA scincare routine) výrazně pomohla stavu mojí pleti a celkovému vzezření. Takže se připravte, bude toho hodně..

Vše by se dalo shrnout do třech kroků, z nichž každý můžete dál rozvíjet a vylepšovat. Popsáno chronologicky.

Čištění

Základní část. Prostě setřít nečistoty dne(ale i noci!!), makeup, SPF, atd. 
K tomu můžeme využít různých přípravků, nejlépe však čistící balzámy/oleje, které krásně navážou nečistoty, ale zároveň pleť nevysuší a v některých případech ji i vyživují. Po opláchnutí nebo setření navlhčenou žínkou pleť nepne, je čistá, ale ne vysušená a dehydratovaná. Asi si říkáte "nic pro mastnou pleť" , no, tak právě naopak. 
To že ji nevysuší a přidají potřebné živiny naopak zmenší produkci kožního mazu. Nejhorší, co můžete pro pleť dělat je právě mytí pěnivými mycími gely(hodně vysušují). Sama jsem odzkoušela. Ono Vám to při používání ani tak nepřijde, ale dlouhodobě spíš stav pleti zhoršují.
Dalšími variantami čištění jsou micelární a podobné čistící vody. Ty jsou skvělé na makeup, nebo ranní čištění, ale dlouhodobě žádné benefity pleti nepřináší. 

Double cleansing
Neboli dvojí čištění. Filosofie je taková, že nejdřív umyjete nečistoty/makeup a podruhé pleť hezky vyčistíte "hlouběji", namasírujete a necháte vstřebat živiny z balzámu. Opravdu funguje jen s balzámy, olejíčky apod., z micelárky žádný takový výkon nevymáčknete. Taky se používá v případech, kdy chcete investovat do produktů na pleť, ale zbytečně nechcete plácat drahý balzám jenom na odstranění makeupu, když stejnou práci odvede obyčejnější odličovák, a vy pak drahocenný produkt aplikujete na pleť přímo.

Tonizace

Tahle fáze rutiny se může někomu zdát zbytečná, já ale vnímám ohromný rozdíl když tonikum používám nebo ne. Nejdřív si vyvrátíme pár tonických mýtů:

  • Tonikum neočišťuje zbytky čistících přípravků z předchozího kroku. Dobrý produkt se umyje i s nečistotami a nebude čekat, až ho ještě setřete tamponkem.
  • Neuzavírá póry. Jak říká Caroline, póry nejsou dveře, tak nejsou od toho abyste je zavírali. Navíc přece chcete, aby vstřebaly živiny, které budete později aplikovat ve formě krémů apod.
K čemu tedy slouží?
  • hydratace/všeobecně prospěšné výživné látky pro pleť
  • exfoliace
  • vyrovnání pH pleti
Tonika by se tedy dala rozdělit do dvou skupin:

Výživná
Jedná se prostě o další krok ve výživě, připraví povrch pleti na vstřebání krémů/sér/olejů, balancují pleť. Nejčastěji ve formách spreje tzv. facial mists, nejznámější asi Caudalie Beauty elixir, La Roche-Posay Serozinc, Avene termální voda.

Exfoliační
Pro mě absolutní gamechanger v péči o pleť. Jedná se o tonika s přidanými kyselinkami. Můžete si to představit, jako tekutý peeling. Ale mnohem lepší. Jako tekutina se dostanou všude a fyzicky nedráždí pleť."Požírá" nečistoty, odumřelou pleť, kožní maz. VÝRAZNĚ POMÁHÁ V BOJI PROTI AKNÉ a je prevencí zpomalující stárnutí pleti.
Nebojte, roztok je hodně slabý, žádné popálení obličeje se nekoná, možná pak lehká alergie, ale to jen u jedinců. Kyselinky se přidávají různé, jejich kombinace či množství závisí produkt od produktu a je to výrobní tajemství, znáte to. Jinak po použití pleť nijak nepne, ani není vysušená. Prvních pár vteřin může lehoulince štípat, ale nesmí to být nic dlouhotrvajícího a závažného.

Na kyselinky je toho tolik, že to chce samostatný článek. Jinak informace o nich čerpejte z odkazů pod článkem, nejlíp doporučuji veleslavnou Caroline Hirons a její blog a Youtube kanál.

Double toning
Další extra krok, pokud chcete dopřát pleti skvělou péči. Tonika se potom požívají v pořadí exfoliační/výživné.

Výživa

Finální krok, opět rozdělitelný a vždy se dá nějak vylepšit. Někdo používá jen olej, někdo jenom krém, nebo sérum a krém atd. Nejdůležitější je zjistit, co vyhovuje právě vám. Popíšu v nejširší formě (pro přehlednost) rovnou ve správném pořadí. 

Oční krém
Ne pro každého nutnost, pro mě ano. Mám suché oční okolí a prakticky jisté vrásky kolem očí (genetika, mimika a tak). Takové ty paprsčité od smíchu. A raději se budu mazat krémama, než abych se kvůli vráskám nesmála. Doporučuje se používat před sérem, aby právě séru nebránilo prostupu krému do kůže. Obecně se dá říct, že oční krémy spíš fungují jako prevence, ne že se probudíte a bude z vás mladice. Právě mladice a holky bez problémů s očním okolím můžou (můžete cokoli, i když nejste mladice, víte jak to myslím..) využít síly séra a aplikovat ho i v okolí očí a oční krém vynechat. O krok a práci míň.

Oční krém od Kielh´s - recenze

Sérum
Takový tekutý koncentrát výživných látek. Je krokem před krémem, většinou se jedná o textury řidšího typu. Zdroje říkají, že je lepší mít drahé sérum a levnější drogerkový krém, než superdrahý bez séra (nebo ignorovat předešlé kroky, hlavně čištění). Každé sérum je jiné a k něčemu jinému určené, což je super, protože se střídáním dá dojít různých cílů v péči o pleť.
Nejznámější asi Estéé Lauder Advanced Night Repair, nebo Kiehl´s Midnight Recovery.

Krém
Další vrstva výživy a ochrany. Osobně nehrotím denní a noční, protože větší výživy na noc dosahuji kombinací předešlých produktů, nebo aplikací oleje

Olej
Další krok výživy. Většinou se aplikuje spíš na noc. Každý je známe ať základní kokosový, nebo arganový. Chtěla bych popřít obecné přesvědčení, že olej nepatří na mastnou pleť. Když vyberete ten správný, pro ni určený, může hodně pomoct jak s produkcí kožního mazu, tak a akné. Třeba od Clarins je skvělej.

SPF ochrana
Neboli sluneční ochrana, kterou aplikuji, když jdu ven a hlavně v létě. Něco, na čem mi jako bleduli hodně záleží. Nejen že se prostě nechci spálit, ale i to že sluneční záření pleti prostě škodí. Urychluje její stárnutí a tak. Dá se používat v samostatné verzi nebo se i přidává do krémů. Poslední dobou je vcelku pěkným trendem přidávání do makeupů. (platí samozřejmě pro denní nošení, do postele/na doma sluneční ochranu nepotřebujete)

Masky
Tak ty sice nejsou součástí denní rutiny, ale alespoň jednou týdně používám. Ať už čistící nebo hydratační. co se týče pořadí, tak patří hned za čištění, před tonizaci.

Tak to bylo vyčerpávající! A tohle všechno dvakrát denně. V lehce pozměněných verzích, dle potřeb . Ještě jednou opakuju, že nejsem odborník, ale pro mě vytvoření vlastní rutiny bylo přímo pleťovou revolucí. A taky nechci v padesáti vypadat jako aligátor. Maminku a ségry jsem na to převedla a nemůžou si to vynachválit. 

Pokud jste v tom nováčci a moc se v tom neorientujete, nebojte postupně to přijde a najdete si oblíbené produkty (když budete chtít). Doporučila bych začít u kvalitního čištění.

Přidávám pár odkazů.

Caroline Hirons - Královna péče o pleť, odbornice. Neříkám, že je jediná na světě, ale asi je jediná co o tom píše blog. Navíc je super vtipná.
Viviannadoesmakeup - Anna Vám to zde všechno hezky názorně ukáže a popíše.
Lily Pebbles-The Skincare guide - článek od Lily obsahuje pěkný PDFko k vytištění


xx

You May Also Like

0 komentářů

napiš mi sem nějakej komentík, ať vim co si o tom myslíš <3 děkuji